puszka.pl - pysznie!

Farsz do burrito (burito) na bazie kukurydzy i fasolki z puszki

Prosty w wykonaniu i pyszny farsz do burritos. Proporcje na ok. 10-12 placków.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

2 cebule (białe lub czerwone)
2-3 ząbki czosnku
1-2 czerwone papryki
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka pomidorów bez skórki (w sezonie pokrojone świeże pomidory)
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
kilka łyżek oliwy lub oleju do smażenia

przyprawy:
sól
słodka papryka
pieprz cayenne
kminek
kolendra
goździki
cynamon

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej wrzucić dość grubo posiekaną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy się zeszklą, dodać paprykę pokrojoną w grubą kostkę, smażyć parę minut. Następnie dodać kukurydzę i fasolę. Doprawić solą oraz dowolnie dobraną proporcją wymienionych przypraw. Dodać pomidory, koncentrat i trochę wody, wymieszać. Dusić pod przykryciem do zmięknięcia warzyw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, odparować.

Nakładać farsz do placków, zawijać i zajadać!

Wskazówki i uwagi:

Farsz najlepiej zawijać w placki z przepisu na tortillę elastyczną
(na 10-12 placków potrzeba ok. 1 szkl. mąki kukurydzianej + ok. 0,5kg mąki pszennej).
Nadesłał(a) joa, dnia: 2009-12-30 18:20:16.341
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: