Proste, tradycyjne dajnie kuchni indonezyjskiej. Tempeh w pomidorach z mlekiem kokosowym i chili sambal oelek czyli indonezyjskim ostrym sosem.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
świeży tempeh lub tempeh mrożony – 0,5 kg
2 puszki pomidorów lub pomidory świeże - całe, bez skórki
mleczko kokosowe pełnotłuste - 250ml
2 łyżki pasty sambal oelek (dostępna w marketach, ale można też zrobić samemu - patrz poniżej)
olej do smażenia
sos sojowy
sól
cukier
Sambal olek to gęsta pasta chili, którą można przygotować samemu smażąc, a potem miksując podane powyżej składniki.
Tempeh mrożony wcześniej rozmrażamy gotując go 20-30 min. na parze. Tempeh kroimy w kostkę 1 cm. Przyrumieniamy w woku na oleju i z dodatkiem sosu sojowego aby nadać chrupkość i złocisty kolor.
Do tempehu dodajemy pomidory pokrojone w duże kawałki, by zachowały się w daniu a nie rozgotowały. Dusimy chwilę 5-10 min. bez przykrycia by zagęścić sos.
Dodajemy mleczko kokosowe, sambal oelek, przyprawiamy do smaku solą i cukrem i dusimy jeszcze, odparowując, 3-5 min.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy z pszennym makaronem błyskawicznym i surówką.