bakłażan
kilka ugotowanych ziemniaków
cebula
kilka pieczarek
papryka żółta
pomidory w puszce
curry
czosnek w proszku
sól
pieprz
starty żółty ser
olej do smażenia
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od dokładnego umycia bakłażana, następnie kroimy go w niezbyt grube plastry, obsypujemy je solą z obu stron i zostawiamy na 10 minut. Potem płuczemy je pod bieżącą wodą i smażymy w głębokim oleju na brązowo.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i kładziemy warstwami ugotowane ziemniaki (przekrojone na pół), cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną w paski i zalewamy to pomidorami z puszki wymieszanymi uprzednio z przyprawami (curry, czosnek w proszku, sól, pieprz). Na wierzch kładziemy plasterki bakłażana i całość posypujemy startym żółtym serem.
Zapiekamy w gorącym piekarniku do momentu rozpuszczenia i zbrązowienia sera.
Nadesłał(a) Ireth,
dnia: 2010-01-04 23:30:08.029
Źródło/autor przepisu: forum kobiety-kobietom, autor ja ;)