szklanka ugotowanej cieciorki
kostka sojowa ugotowana (lub kotlety pokrojone w małe kawałki)
dowolne warzywa (ja najczęściej używam papryki czerwonej, kilku różyczek brokuła lub kalafiora, marchewki)
cebula
olej do smażenia
sos curry: duży kubek jogurtu naturalnego
paczka przyprawy curry
papryka w proszku
sól czosnkowa
dwie łyżki przecieru pomidorowego
garść rodzynek
trochę wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia sosu: jogurt mieszamy z curry, papryką, solą czosnkową, przecierem pomidorowym, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Dodajemy do niego ugotowaną cieciorkę i kostkę sojową, mieszamy, odstawiamy na trochę.
Paprykę, marchew i cebulę kroimy w niedużą kostkę. W sporym garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, do której, gdy się zeszkli, dodajemy marchew i paprykę. Smażymy około 5 minut, dodajemy różyczki brokuła/kalafiora i smażymy kolejne 5 minut. Wtedy dodajemy sos jogurtowy i podgrzewamy starając się nie doprowadzić do zagotowania (spowoduje to rozwarstwienie się jogurtu).
Podajemy z dowolnym rodzajem ryżu.
Nadesłał(a) Ireth,
dnia: 2010-01-05 13:45:13.821
Źródło/autor przepisu: forum kobiety-kobietom, autor ja ;)