puszka.pl - pysznie!

Potrawka z czerwonej fasoli z kostką sojową i warzywami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

dwie puszki czerwonej fasoli
garść kostki sojowej
bulion do ugotowania kostki
duża cebula
kilka pieczarek
duża marchew
mała cukinia
żółta papryka (może być ostra, jak ktoś lubi)
kilka różyczek brokułów
puszka pomidorów

olej do smażenia
sól czosnkowa
pieprz
curry
papryka
zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Kostkę sojową gotujemy wg.przepisu na opakowaniu. Ja gotuję na bulionie smakowym z kostki, np. z oliwą i bazylią. Wazne - bulionu nie wylewać, a zachować!

Drobno posiekaną cebulę smażymy w głębokim garnku. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki. Marchew i cukinię kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę. Do podduszonych pieczarek z cebulą dodajemy marchew i dusimy około pięciu minut, po czym dodajemy cukinię z papryką. Po kolejnych pięciu minutach dodajemy brokuła, kostkę sojową i fasolę. Wtedy też wlewamy pomidory i przyprawiamy. Bulion służy do podlewania w trakcie smażenia, ewentualnie uzupełnienia smaku. Pogotować wszystko chwilę na małym ogniu i gotowe.
Nadesłał(a) Ireth, dnia: 2010-01-01 11:49:32.749
Źródło/autor przepisu: forum kobiety-kobietom, autor ja ;)

Twoje zapiski: