Krasnal Hałabała -"gadżar halawa" (na bazie marchewki)
Deser indyjski. Proste składniki, bardzo słodki. Jednak trochę pracochłonny.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
900 g marchwi
150 g masła
300 g cukru
500 ml mleka
3 łyżki rodzynek
3 łyżki migdałów w płatkach
cynamon
kardamon
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na drobnej tarce. W garnku roztopić masło, dodać marchew, gotować 10 minut. Dodać cukier, mleko, rodzynki, migdały, cynamon i kardamon. Gotować CIĄGLE mieszając około 30 minut - aby masa zrobiła się nie wodnista.
Wyłożyć na półmisek. Gdy ostygnie uformować placek, posypać cynamonem, kardamonem i ozdobić migdałami. Wstawić do lodówki na 30 minut. Na ciepło jednak też jest całkiem niezłe.
Wskazówki i uwagi:
Ja dodaję cynamon bezpośrednio do masy w garnku (w oryginale ma być on tylko jako posypka) oraz nie formuje placka ;)
Należy naprawdę stać 30-40 minut i mieszać - inaczej może się to skończyć szybkim przypaleniem całości mikstury.
Twoje zapiski: