puszka.pl - pysznie!

Muffinki jabłkowo-cynamonowe

Składniki podaję tak 'na oko' ;) Przepis mam 'w głowie', zmodyfikowany, żeby było wegańsko. Wiadomo, że można zmniejszać i zwiększać porcje. Z jednej szklanki mąki wychodzi mi jakieś 12 babeczek. Banalnie proste ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

1 i 1/2 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru [dałam trochę mniej]
2/3 szklanki mleka sojowego [u mnie naturalne]
1/2 szklanki wody/oleju [ja daję wodę, wolę dietetyczne jedzenie]
2-3 jabłka
cynamon [ja daję dużo]
przyprawy do piernika, etc.

Przygotowanie:

Mąka, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, przyprawy do piernika - do miski i mieszamy. Dodajemy powoli mleko, wodę/olej, starte na tarce i odciśnięte w dłoniach/przez ściereczkę jabłka, mieszamy delikatnie, aż do uzyskania jednolitej masy.

Później masa do foremek i pieczemy, temperatura 200 stopni, czas: 20-30 minut, do 'suchego patyczka' ;) Smacznego!
Nadesłał(a) helena, dnia: 2009-12-29 23:13:48.795
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: