Potrawka z grochu i granulatu sojowego
Bardzo dobrze pasuje do kaszy i ogórków kiszonych lub surówki z kapusty kiszonej.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
groch w połówkach
granulat sojowy
olej do smażenia
sól
pieprz ziołowy
oregano
czosnek suszony
sos sojowy
papryka
mąka kukurydziana
majeranek
Przygotowanie:
Groch w połówkach moczę kilka godzin, potem odsączony duszę na oleju pod przykryciem (z tak przygotowanego grochu lubię też pastę do chleba - pycha).
Jak już jest przynajmniej pół-miękki dodaję proteinę sojową w granulacie (to jeden z niewielu przepisów, w których sobie tej proteiny odmówić nie mogę ;-) ) zalaną wcześniej wrzątkiem z różnymi przyprawami (sól, pieprz ziołowy, oregano, czosnek suszony, sos sojowy, papryka). Gotuję do miękkości grochu dolewając tyle wody, żeby było to w takim fajnym sosie.
Na koniec zatrzepuję mąką kukurydzianą i daję sporo majeranku, ewentualnie jeszcze doprawiam jak trzeba. Polewam potrawką ugotowaną osobno kaszę. Moim zdaniem po prostu musi być do tego podane coś kiszonego, stanowczo lepiej wtedy smakuje :)
Twoje zapiski: