Smaczny sos cukiniowo-pieczarkowo-marchwiowy
Dzisiaj właśnie pałaszowałam na obiad z kaszą jęczmienną :) Składniki wszystkie dawałam na oko. Mnie bardzo smakowało :)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
cukinia
pieczarki (wg uznania)
cebula
marchewka
margaryna (1 łyżka)
sól
pieprz
maggi
ew. troszkę kostki rosołowej (ja używam ekologicznej bez konserwantów)
majeranek
mąka lub siemię lniane do zagęszczenia
śmietana
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub paski lub jak kto woli, marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wrzucamy do garnka, dodajemy margarynę i dusimy ok. 10 min. na małym ogniu, pod przykryciem (można dodać ciut wody, żeby się nie przypaliło). Następnie zalewamy wodą i gotujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem, maggi, majerankiem, można dodać troszkę kostki rosołowej. Zagęszczamy (ja zagęściłam siemieniem lnianym) i dodajemy troszkę śmietany.
Twoje zapiski: