Dynia duszona z cebulą i pomidorami (sos)
Jeśli mamy malakser lub coś podobnego, to sos robi się błyskawicznie. Właśnie wykorzystanie startej dyni (i spora ilość cebuli) różni ten przepis od innych z takimi składnikami.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dynia
cebula (dałam 1,2-2 części dyni w stosunku do ilości cebuli)
ew. czosnek
pomidory świeże lub z puszki lub przecier
łyżka koncentratu pomidorowego
olej
sól
ew. pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokroić na ćwierć plasterki, zeszklić na oleju. Dodać starkowaną na grubych oczkach dynię, dorzucić pomidory domowe i opcjonalnie pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić. Dobry jest do tego wok, ale może też być patelnia. Dusi się krótko, bo dynia szybko robi się miękka. Doprawić solą i koncentratem.
Twoje zapiski: