puszka.pl - pysznie!

Zupa kalafiorowa z soją


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

1 średni kalafior
2 średnie kartofle
1-2 marchewki
1 duża cebula
por, seler i pietruszka według uznania
300 g soi gotowanej lub konserwowej
sól
pieprz
ew. sos sojowy
1–2 grzybki suszone

Przygotowanie:

Ugotować wywar z warzyw, pod koniec gotowania (warzywa powinny być na pół miękkie).

Dodać pokrojony na cząstki kalafior oraz soję konserwową. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Można dodać odrobinę sosu sojowego.

Wskazówki i uwagi:

Jeżeli chcemy podać ją z grzankami, wówczas sporządzamy ją jako przecieraną. W tym przypadku oddzielnie gotować warzywa, a oczyszczony kalafior wrzucić do zimnej, solonej wody, raz zagotować, a następnie pokrojony na cząstki połączyć z pozostałymi warzywami. Ugotować do miękkości, usunąć cebulę, por, seler i pietruszkę, a pozostałe jarzyny przetrzeć przez sito. Przyrządzić grzanki na oleju i podawać zupę z drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-09-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Soja - roślina XXI wieku (Zielone Brygady)

Twoje zapiski: