Zupa-krem groszkowo-imbirowa (pogromca kaca)
Zupa szybka, odtruwająca organizm i sycąca. Podawana z bagietką czosnkową czy grzankami ziołowymi lub posypana parmezanem jest doskonała na poimprezowe popołudnie !!!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
1 opakowanie mrożonego groszku zielonego (500g)
4-5 cm świeżego imbiru
1-2 kostki warzywne lub wywar warzywny
sól
pieprz
+ ew. parmezan lub mięta do posypania
Przygotowanie:
do 15 min.
Do gotującej wody (750 ml) wrzucamy groszek, obrany i pokrojony w kostkę imbir, kostkę rosołową. Gotujemy ok. 10 min.
Blendujemy na kremową konsystencję. Jeśli gęstość jest niezadowalająca, dalej redukujemy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podając można posypać startym parmezanem lub dodać świeżą miętę... et voila!
Wskazówki i uwagi:
Jeśli na deser zaserwujemy kawę parzoną również z imbirem plus lekkie ciacho, nie zostanie śladu po kacu ;) !
Twoje zapiski: