Twarożek z migdałów lub nerkowców z ogórkiem kiszonym - cudo!
Proste, szybkie i pyszne - genialne :D Jedyną "przyprawą" jest tu woda z ogórków kiszonych. Jest jednocześnie kwaśna, słona i aromatyczna - nic więcej nie trzeba :)
1 szklanka (ok. 120g) migdałów bez skórki [*] lub nerkowców
4-6 łyżek zalewy (kwasu) z ogórków, najlepiej z domowych 2 ogórki kiszone lub inne dodatki, np. szczypiorek, rzodkiewka, cebulka, czosnek lub surowy ogórek
Przygotowanie:
Migdały zmiksować ręcznym blenderem (tzw. żyrafą) z ogórkami i zalewą z ogórków - ich ilość można zwiększyć celem uzyskania właściwego smaku i konsystencji. Twarożek odstawić na parę minut, żeby uzyskał lepszą konsystencję.
Zastępując ogórki kiszone innymi warzywami należy zwiększyć ilość zalewy z ogórków. Wodę z utartych świeżych ogórków odlać, żeby nie rozrzedziła zbytnio twarożku.
Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Nie wiem jak długo, bo u mnie najdalej następnego dnia już go nie ma :)
Wskazówki i uwagi:
[*] Aby obrać migdały, należy namoczyć je na kilka-kilkanaście minut we wrzątku, wyławiać partiami i ściskając między palcami "wypstrykiwać" ze skórki. Jeśli są oporne, powtórzyć namaczanie.