puszka.pl - pysznie!

Rizzi – bizzi (potrawa włoska) z pieczarkami i groszkiem lub soją konserwową


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

100–150 g ryżu
50 g masła
300 g groszku konserwowego lub soi konserwowej
30–50 g pieczarek
parmezan
sól

Przygotowanie:

Ryż lekko zagotować, odcedzić a następnie prażyć na patelni z masłem, dodając odrobinę wody, tak by się nie przypalił pod pokrywką. Pół słoika groszku/soi konserwowej lekko podgrzać. Oddzielnie ugotować pokrojone w paseczki pieczarki.

Pieczarki lekko wymieszać z ryżem, soją i łyżką utartego parmezanu, posolić do smaku. Foremkę (naczynie żaroodporne) wysmarować tłuszczem i wstawić na 5 min. do piekarnika. Podawać z dodatkiem parmezanu.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie Soja - roślina XXI wieku (Zielone Brygady)

Twoje zapiski: