Pszenne rogaliki na zakwasie z "orzechowym" nadzieniem bez orzechów
Ania D.: "Rogaliki są bardzo atrakcyjne ze względu na niepowtarzalny, orzechowy smak nadzienia. [...] A pomysł to chyba połączenie laddu i różnych trufli, które się robi z podprażonej na patelni mąki. Lubię wymyślać różności, by wykorzystywać w kuchni do różnych potraw wszystko to, co mam, by nie było tylko tak, że np. ciecierzyca to tyko na słono."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
zaczyn:
4 łyżki zakwasu pszennego
1 szklanka letniego mleka (sojowego lub innego)
1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
2 czubate łyżki miodu (lub słodu)
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1/8 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
nadzienie:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki oleju
3 czubate łyżki miodu (lub słodu)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Zaczyn: Miód/słód rozpuścić w mleku. Wymieszać składniki, odstawić przykryte do wyrośnięcia.
Ciasto: Do podrośniętego ciasta dodać mąkę pszenną i z amarantusa, zapach, kurkumę i sól. Wyrabiać 5 minut ciasto (powinno być twarde jak na pierogi), dodać olej, wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia.
Nadzienie: Postawić na ogniu garnek, rozgrzać, dodać olej. Jak będzie gorący, wsypać mąkę z ciecierzycy. Trzymać na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając. Mąka powinna lekko zbrązowieć, wtedy jest gotowa. Dodać miód, cynamon, wymieszać, dodać gorącą wodę. Odstawić do ostygnięcia.
Wałkować z ciasta koła, wykrawać trójkąty, kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić na ok. 20 min. w ciepłe miejsce, piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Twoje zapiski: