puszka.pl - pysznie!

Zielone pierogi ze szpinakowym ciastem i nadzieniem z soczewicy lub soi


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

farsz:
1 szkl. zielonej soczewicy lub soi
cebula
2 łyżki oleju do smażenia
majeranek
sól
pieprz

ciasto:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki pszennej razowej
0,5 szkl. gorącej wody
garść liści szpinaku
1 łyżka masła

Przygotowanie:

Soczewicę lub soję ugotować w dwóch szklankach wody. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na oleju. Gdy woda ze strączkowców odparuje, połączyć je z cebulą i przyprawami.

Liście szpinaku należy obgotować (na chwilę zanurzyć we wrzątku) lub przesmażyć i drobno posiekać. Zagnieść ciasto z podanych składników - ważne, żeby woda była gorąca, bo to ona pozwala zrobić ciasto, które da się zlepić. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, na każdym ułożyć farsz i zlepić pierogi.

Gotować partiami w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (1 łyżka).

Wskazówki i uwagi:

Podawać polane sosem grzybowym lub cebulką podsmażoną z czosnkiem i dowolną surówką.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-05 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie art. Soja - roślina XXI wieku (Zielone Brygady)

Twoje zapiski: