Szarlotka jaglano-ryżowa (bezglutenowa)
Ciasto ładnie się piecze i nie rozpada przy krojeniu. Ma ładny, delikatny kolorek od kurkumy, wygląda jak zwykła szarlotka.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki ryżowej
2 płaskie łyżeczki cynamonu
4-5 jabłek
ok. 1/2 – 2/3 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
Zagotować 1,5 szklanki wody, dodać kaszę z solą i kurkumą, gotować na maleńkim ogniu przez ok. 40 min. Dodać olej, zmiksować na gładką masę. Dodać 1/2 szklanki mąki ryżowej, wystudzić. Dodać pozostałą mąkę, cynamon, wymieszać.
Wysmarować blachę olejem. Odłożyć 1/3 ciasta na potem, resztą wylepić dno i boki foremki, wysypać na to rodzynki (powinny cienką warstwą pokryć dno), wyłożyć starte na tarce jabłka, na to zetrzeć resztę ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Twoje zapiski: