puszka.pl - pysznie!

Korzenne placuszki drożdżowe

Świetne na niedzielny podwieczorek albo drugie śniadanie.
Dzieci je uwielbiają:)



Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

0,5 litra mleka
2 jajka
1,5 szklanki mąki
torebka suszonych drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru
łyżeczka mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta mielonego imbiru

olej lub oliwa do smażenia
cukier puder do podania

Przygotowanie:

Mleko podgrzać. Gdy będzie letnie (tylko!), dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę, drożdże, sól, cukier i przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Smażyć niewielkie placuszki za średnim ogniu na oleju albo oliwie.
Podawać posypane cukrem pudrem.

Wskazówki i uwagi:

Mąkę dodawajmy stopniowo bo różne mąki mają trochę odmienne właściwości. Konsystencja ciasta powinna odpowiadać konsystencji gęstej śmietany.
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2010-02-01 11:15:43.661
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: