Kapusta z ciecierzycą i pomidorami
Wspaniałe danie jednogarnkowe na zimę.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 10 osób
główka kapusty
2 szklanki suchej ciecierzycy lub 3 puszki konserwowej
4 cebule
kilogram pomidorów
kilka łyżek oleju albo oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej. Następnego dnia ugotować. Odcedzić.
Cebulę i kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego garnka z pokrywką, dodać olej i 1,5 szklanki wody. Dusić do miękkości pod przykryciem.
Dodać pokrojone na kawałki pomidory i ugotowaną ciecierzycę.
Doprawić do smaku i dusić jeszcze ok. 45 minut.
Wskazówki i uwagi:
Doskonale rozgrzewa i ma tą samą zaletę co nasz bigos... odgrzewana jest tylko smaczniejsza:)
Twoje zapiski: