200 g soi (1 szklanka)
20 g suszonych grzybów
1 mała czerstwa bułka
1/2 szkl. mleka (można użyć roślinnego lub zastąpić wodą)
natka pietruszki
1 cebula
1 jajko
sól
pieprz do smaku
1 jajko do obtaczania
tarta bułka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Soję przebrać, opłukać, namoczyć. Po kilku godzinach ugotować w tej samej wodzie, odcedzić, osączyć i przepuścić przez maszynkę.
Grzyby opłukać, ugotować w niewielkiej ilości wody, osączyć, posiekać. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć. Natkę pietruszki posiekać. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Do soi dodać bułkę, grzyby, cebulę, jajko, sól i pieprz. Formować kotlety, panierować w jajku i dwukrotnie w tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z ziemniakami i z surówką lub z sosem chrzanowym.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-09-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Soja - roślina XXI wieku (Zielone Brygady)