250 g brokułowych różyczek
300 ml przecieru pomidorowego (passaty), nie koncentratu; może być też z pół kilo obranych i zmiksowanych pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Różyczki brokuła ugotować na parze do ulubionej miękkości (ja lubię takie półsurowe, lekko chrupiące).
Na rozgrzaną patelnię wlać przecier pomidorowy i "smażyć" na wolnym ogniu, by trochę odparował. Dodać zioła, pomieszać i chwilę podusić. Wyłączyć ogień. Czosnek zetrzeć na tarce z najdrobniejszymi oczkami i dodać do sosu, porządnie wymieszać.
Wskazówki i uwagi:
Można podawać brokuły polane sosem, ale doskonale się sprawdzą również jako przekąska z sosem podanym osobno do maczania, czyli zdrowa i smaczna alternatywa dla nachosów ;)
Nadesłał(a) mathilda,
dnia: 2010-02-07 20:39:54.405
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.