puszka.pl - pysznie!

Aromatyczna jarzynka z włoszczyzny

Fajne danie obiadowe. Ja podaję z kaszą jaglaną. Można ją zastąpić kuskusem, kaszą jęczmienną, gryczaną itp., ale ja najbardziej lubię właśnie tą wersję.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

włoszczyzna
sól
pieprz ziołowy
kurkuma
czosnek (świeży albo granulowany)
odrobina oliwy do smażenia

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać. Pora pokroić na półplasterki, marchewkę, pietruszkę i selera w słupki. Pora podsmażyć na oliwie, a kiedy będzie już miękki, dodać pozostałe warzywa i smażyć około 3-4 minut.

Dolać pół szklanki gorącej wody, sól, pieprz, czosnek (jeśli świeży, to posiekany) i kurkumę (wedle upodobania, ja dodaję łyżeczkę do herbaty). Dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2010-02-09 20:37:04.848
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: