litr bulionu warzywnego (albo litr wody i dwie kostki bulionowe)
puszka kukurydzy
200 ml mleczka kokosowego (u mnie light :))
kurkuma
curry
ostra papryka
chili wedle uznania
ew. sól
Przygotowanie:
Gotujemy bulion (albo wodę z kostkami) i do wrzącego dodajemy kukurydzę z częścią zalewy. Gotujemy jakieś 10 minut.
Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Ponownie gotujemy i dodajemy mleczko kokosowe. Na koniec przyprawiamy do smaku - ja dałam dużo kurkumy i curry i po odrobince chili i papryki ostrej. Można oczywiście dosolić, jak komuś mało, dla mnie wystarczająco słony był bulion z kostki.
Podajemy z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Zainspirowałam się przepisem podanym w linku i przerobiłam go na wersję wegańską i lekko orientalną :)
Nadesłał(a) madziaq,
dnia: 2010-02-11 10:24:34.943
Źródło/autor przepisu: na podstawie http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2010/01/zupa-kukurydziana.html