puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem kukurydziana z curry i mlekiem kokosowym

Świetna zupa na zimowy dzień :) Szybka i prosta do przygotowania, rozgrzewa no i ma śliczny żółty kolor :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

litr bulionu warzywnego (albo litr wody i dwie kostki bulionowe)
puszka kukurydzy
200 ml mleczka kokosowego (u mnie light :))
kurkuma
curry
ostra papryka
chili wedle uznania
ew. sól

Przygotowanie:

Gotujemy bulion (albo wodę z kostkami) i do wrzącego dodajemy kukurydzę z częścią zalewy. Gotujemy jakieś 10 minut.

Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Ponownie gotujemy i dodajemy mleczko kokosowe. Na koniec przyprawiamy do smaku - ja dałam dużo kurkumy i curry i po odrobince chili i papryki ostrej. Można oczywiście dosolić, jak komuś mało, dla mnie wystarczająco słony był bulion z kostki.

Podajemy z groszkiem ptysiowym albo grzankami. Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Zainspirowałam się przepisem podanym w linku i przerobiłam go na wersję wegańską i lekko orientalną :)
Nadesłał(a) madziaq, dnia: 2010-02-11 10:24:34.943
Źródło/autor przepisu: na podstawie http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2010/01/zupa-kukurydziana.html

Twoje zapiski: