3/4 szklanki kaszy manny
2 łyżki cukru
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka wody albo mleka sojowego (ja używam obu tych rzeczy w proporcji 1:1)
Przygotowanie:
Kaszę podprażyć z cukrem na suchej patelni na bardzo małym ogniu, aż zrobi się jasno(!)brązowa i zacznie wydzielać delikatny aromat karmelu. W czasie prażenia musimy kaszę cały czas mieszać, bo bardzo łatwo się przypala.
Zestawiamy na chwilę z ognia, dodajemy utłuczone orzechy włoskie. Mieszamy. Całość zalewamy szklanką płynu i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Wskazówki i uwagi:
Ilość cukru zależy od tego, jak bardzo słodką kaszę chcemy uzyskać.
Ilość użytego płynu również zależy od upodobań. Jeżeli wolimy mniej ścisłą kaszę, dodajemy więcej.
Nadesłał(a) mammalin,
dnia: 2010-02-14 19:57:43.224
Źródło/autor przepisu: zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia Kryszny" Adiraja dasa