puszka.pl - pysznie!

Potato skins (Tex-Mex)

Nazwa angielska, bo nie potrafię znaleźć dobrze brzmiącej polskiej nazwy:) No chyba że skórki ziemniaczane:) Ale to nie brzmi ładnie:) Typowe danie kuchni tex-mex, pyszne tak bardzo, że nie wiadomo kiedy zniknęła ostatnia skórka:) Czas przygotowania wydaje się długi, ale tak naprawdę to góra pół godziny, reszta to oczekiwanie (niełatwe, bo niełatwe, ale konieczne;))


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

małe ziemniaki bez oczek, ciemnych punktów, itp. (ilość zależna od ilości osób)
olej (wytrzymały na wysokie temperatury - tzw. wysoki punkt spalania)
tarty ser (najlepiej cheddar)
kwaśna, gęsta śmietana
posiekana dymka ze szczypiorkiem
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
sól

Przygotowanie:

Punkt pierwszy: myjemy ziemniaki, smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ziemniaki do miękkości (zwykle 30-45 min. - można sprawdzić nakłuwając największego ziemniaka wykałaczką).

Punkt drugi: pozwalamy ziemniakom wystygnąć, następnie przekrawamy na pół i wydrążamy łyżeczką zostawiając około 0,5 cm ziemniaka na skórce. Znowu smarujemy olejem (w środku i na zewnątrz), solimy i układamy na kratce do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego już do 220 stopni. Zapiekamy po 10 minut z każdej strony.

Punkt trzeci: wyciągamy ziemniaki, układamy je na kratce skórką do dołu (jeśli jeszcze nie są:)), pieprzymy i posypujemy serem (można z górka, ser i tak się stopi:)). Zapiekamy przez parę minut, dopóki ser nie zacznie się "gotować" (bąbelkować:)) Gorące przełożyć na talerz, na każdej połówce położyć łyżeczkę śmietany i posypać szczypiorkiem.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli macie dostęp do produktów Quorn, warto dodać ichni "bekon" na wierzch sera, tuż przed ostatnim zapiekaniem.
Nadesłał(a) lolituma, dnia: 2010-02-15 11:00:37.939
Źródło/autor przepisu: swobodne tłumaczenie ze strony http://simplyrecipes.com/recipes/potato_skins (przepis wypróbowany na własnej skórze:))

Twoje zapiski: