puszka.pl - pysznie!

Mieszanka sałat z awokado i pomidorem z orzechowym dressingiem

Szybciutka, mało zajmująca i świetna :)


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 4 osób

mieszanka sałat (ok. 500g) - najlepiej żeby była w nich sałata o ostrzejszym aromacie, np. rukola albo roszponka
1 duże awokado
2 średnie pomidory

orzechowy dressing:
olej z orzechów włoskich (można zastąpić lnianym)
sok z cytryny
garść orzechów włoskich
sól
pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Sałatę porwać na drobniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Pomidory pokroić na półplasterki i rozłożyć na sałacie. Awokado obrać i pokrojone na półplasterki również rozłożyć.

Parę orzechów zostawić do dekoracji. Resztę zmielić albo utłuc dość drobno. Olej połączyć z sokiem z cytryny i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Dodać orzechy włoskie i wymieszać jeszcze raz.

Polać sałatkę sosem. Posypać zostawionymi orzechami.

Wskazówki i uwagi:

Sałatka zawiera wyjątkowo dużo witamin A, E, i z grupy B.
Nadesłał(a) mammalin, dnia: 2010-02-18 10:51:11.728
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: