Pasztet zbożowo-sojowy z okary
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
okara (miazga sojowa pozostała po robieniu mleka sojowego)
1 szkl. ziaren mieszanych, może to być:
- ziarno pszenicy
- ziarno żyta
- ryż naturalny
- kasza jaglana
- inne kasze zbożowe razowe
- soczewica
3 szkl. wody
kilka łyżek mąki pszennej razowej
kilka łyżek mąki ziemniaczanej
sól
inne przyprawy
bułka tarta (razowa) lub płatki pełnoziarniste do wysypania formy
Przygotowanie:
Na wrzącą wodę wsypać porcjami ziarno. Gotować do miękkości ok. 30 min.
Następnie dodać całą miazgę sojową, mąkę pszenną razową i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, wyłączyć gaz i odstawić na 20 min. Doprawić do smaku.
Blachę lub formę stalową natłuścić, wysypać bułka tarta lub płatkami. Wypełnić całą formę uprzednio przygotowaną masą. Zapiekać w piekarniku 45-60 min. w temperaturze 200°C.
Spożywać jako pasztet do pieczywa ciemnego lub jako danie obiadowe z warzywami gotowanymi lub bukietem surówek warzywnych.
Twoje zapiski: