650 g czerwonej fasoli (red kidney) z puszki
150 g lekko podsuszonego białego chleba
25 g masła
1 posiekany por
1 łodyga posiekanego selera naciowego
sól
pieprz
Czerwoną fasolę ugniatamy widelcem w misce i mieszamy ze startym chlebem do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy przez około 5 minut posiekanego pora i selera. Następnie dodajemy na patelnię masę fasolową, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Przygotowujemy masło czosnkowe - mieszamy masło z wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną pietruszką.
Po ostygnięciu masy formujemy z niej 4 równej wielkości owalne paszteciki. Masło czosnkowe dzielimy na 4 części i kładziemy po jednym kawałku na środku każdego pasztecika. Masę fasolową formujemy tak, aby kawałek masła znalazł się wewnątrz pasztecika.
Uzyskane paszteciki panierujemy w jajku i tartej bułce, smażymy na patelni po 7-8 minut z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
Podawać od razu :))