1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/3 szklanki cukru (np. brązowego)
cynamon
ok. 1,5-2 szklanki mleka kokosowego (musi być dość rzadkie)
olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki. Mieszając powoli dodawać mleko kokosowe aż do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany - jeżeli jest za gęste, można dodać trochę wody. Odstawić na pół godziny.
Smażyć niewielkie placuszki na bardzo gorącym oleju aż do uzyskania ładnego, lekko brązowego koloru.
Wskazówki i uwagi:
Placuszki smażyć na nieco ciemniejszy kolor niż zwykłe racuchy ponieważ mąka kukurydziana sprawia że są złote prawie od razu:)
Olej musi być naprawdę dobrze rozgrzany i nie może go być mało bo placuszki przywrą.
Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem jak zwykłe racuchy.
Nadesłał(a) mammalin,
dnia: 2010-03-02 22:01:00.529
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.