kilka ziemniaków (wg.uznania)
1 cebula
olej do smażenia
torebka mrożonej włoszczyzny (np. Hortexu)
sól
pieprz
jarzynka
sos chrzanowy: kopiasta łyżka tartego chrzanu (może być ze słoika)
masło
kopiasta łyżka mąki
jajko
Przygotowanie:
Obrane surowe ziemniaki kroimy w plastry, wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy kilka minut, aby nie były za miękkie. Odcedzamy, ale wody nie wylewamy - przyda się do sosu chrzanowego.
W tym samym czasie na patelni szklimy na oleju pokrojoną cebulę,
dodajemy mrożoną włoszczyznę i dusimy pod przykryciem. Doprawiamy jarzynką i pieprzem.
W rondelku robimy zasmażkę z mąki i masła. Podlewamy wodą pozostałą po odcedzonych ziemniakach tak, aby sos pozostał gęsty. Dajemy chrzan, doprawiamy, zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika, wbijamy całe jajko i mieszamy trzepaczką, aby się nie ścięło.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Na dno dajemy ugotowane plastry ziemniaków, na to włoszczyznę i zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy, aż zapiekanka nabierze złocistego koloru.
Wskazówki i uwagi:
Na talerzu możemy posypać potrawę świeżą natką pietruszki albo koperkiem.
Nadesłał(a) maria,
dnia: 2010-03-04 14:37:04.757
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.