puszka.pl - pysznie!

Bigos wegański z włoszczyzny i kapusty kiszonej lub mieszanej


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

0,5 kg kapusty kwaszonej (ewentualnie pół na pół ze słodką)
1 kg warzyw: marchew, ziemniak, seler, pietruszka, pasternak, 2 pory
grzyby suszone 3–5 szt.
brukselka w dowolnej ilości (dla tych co lubią)
100 g proteiny sojowej w kostce lub 1/2 szklanki ryżu (może być pszenica, pęczak lub zestaw ww. ziaren)
ew. namoczona wcześniej fasola
przecier pomidorowy lub sok pomidorowy 1 szklanka
sos sojowy
pasta miso
ew. mąka razowa do zagęszczenia

Przygotowanie:

Do wrzącej, lekko solonej wody (ok. 2 l) wrzucić ryż i namoczoną wcześniej fasolę. Gotować 10 min., dodać pokrojone w kostkę warzywa, pokrojoną kapustę i brukselkę, suszone grzyby, kostkę sojową. Dusić do miękkości warzyw. Dodać 1 szklankę przecieru pomidorowego.

Doprawić do smaku sosem sojowym i pastą miso. Ewentualnie całość zagęścić mąką z pełnego przemiału. Dokładnie wymieszać. Spożywać jako danie samodzielne.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-10-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)

Twoje zapiski: