Naleśniki nadziewane samym zdrowiem - z farszem porowym lub groszkowym
Z podanej ilości składników wyszło 7 naleśników o średnicy około 15 centymetrów, po 75 kalorii każdy. Składniki do każdego farszu podane są w ilości potrzebnej do nadziania dwóch naleśników. Farsz porowy - porcja do jednego naleśnika dostarcza 43 kcal. Farsz groszkowy - porcja do jednego naleśnika dostarcza 27 kcal.
Ciasto na naleśniki: 100 g mąki pszennej (może być jakakolwiek, w wersji białej lub razowej)
50 g otrębów pszennych
250 ml mleka sojowego albo wody (w zasadzie to tyle, ile trzeba, żeby ciasto się zrobiło ładne)
sól
olej do smażenia
Farsz porowy: 50 g pora
20 g jabłka
30 g tofu naturalnego
1 łyżka mleka sojowego
pieprz cytrynowy
Farsz groszkowy: 50 g groszku z puszki
20 g czerwonej papryki
10 g pomarańczowej papryki
1 mały ogórek konserwowy
3 srebrne marynowane cebulki
1 różyczka ugotowanego kalafiora
1/2 liścia sałaty lodowej
1 łyżeczka musztardy
odrobina octu z czerwonego wina
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę wymieszać z otrębami i dodawać mleko tak długo, aż zrobi się ciasto naleśnikowe ;) Smażyć na rozgrzanym oleju.
Farsz porowy: Pora pokroić w półplasterki, zblanszować. Jabłko pokroić w kostkę. Tofu rozdziamdziać z mlekiem. Wszystko wymieszać, doprawić pieprzem cytrynowym.
Farsz groszkowy: Paprykę pokroić w większą kostkę. Ogórka, cebulkę i kalafiora pokroić w drobniutką kosteczkę i wymieszać z musztardą i octem. Sałatę podrzeć na małe kawałki. Wszystko wymieszać z groszkiem.
Wskazówki i uwagi:
Naleśniki świetnie też smakują z dżemem porzeczkowym albo morelowym.
Nadesłał(a) mathilda,
dnia: 2010-03-08 09:45:10.635
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.