Surówka z kapusty kiszonej z jabłkami i konfiturą porzeczkową
Tę sałatkę robi się z osiem minut, wychodzi jej duużo. Doskonała do warzyw, rozmaitych krokietów, kotlecików warzywno-różnych. Sama w sobie też jest świetna na małą przekąskę w ciągu dnia. Porcja 200g dostarcza 77 kalorii (tutaj ważne jakiego dżemu użyjemy, mój ma 123 kcal w 100g).
500 g kapusty kiszonej
1 duże jabłko (ok. 200 g)
100 g KWAŚNEJ konfitury/dżemu z czarnej porzeczki LUB świeże porzeczki
Przygotowanie:
Kapustę trochę opłukać, wycisnąć. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Konfiturę porzeczkową (ważne, żeby to była z tych kwaśnych, nie jakiś przesłodzony dżem, bo wtedy nie gwarantuję zjadliwości) wyjąć ze słoika ;). Wszystko wymieszać.
Wskazówki i uwagi:
Sądzę, że dżem spokojnie można zastąpić prawdziwymi porzeczkami. Nawet lepiej. Część zmiksować z odrobiną cukru, część dodać w całości. Tylko... skąd tu wziąć świeże porzeczki w lutym?
Nadesłał(a) mathilda,
dnia: 2010-03-08 10:16:59.414
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.