Kotlety ze szpinaku doprawione miętą
Z podanych składników wyszło dwanaście całkiem sporych kotletów, po 30 kalorii każdy.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
400 g szpinaku (najlepiej mrożonego rozdrobnionego)
1 średnia cebula (100 g)
50 g kaszki manny
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka mąki razowej
2 łyżeczki oleju kukurydzianego do smażenia
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Na suchej patelni rozmrozić i odparować szpinak. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zrumienić na 1/2 łyżeczki oleju, połączyć ze szpinakiem.
Do zielonej masy dodać kaszkę, otręby i mąkę, odstawić na około dwadzieścia minut, żeby kaszka napęczniała, doprawić miętą i pieprzem.
Smażyć partiami po cztery kotlety (kłaść jak placuszki i uklepać łopatką) na prawie suchej (1/2 łyżeczki oleju rozsmarowane pędzlem) patelni.
Wskazówki i uwagi:
Przepyszne z chrzanem!
Twoje zapiski: