Pieczeń orzechowa (klops) z soczewicą, grzybami i warzywami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
115 g czerwonej soczewicy
225 g orzechów i pestek (laskowe, włoskie, sezam, ziemne, słonecznik lub jakie mamy ochotę)
mała cebula
60 g grzybów
1 łodyga selera naciowego (lub kawałek korzeniowego)
1 mała marchew
1/2 malej cukinii
(zamiast grzybów i warzyw można dodać 30 ml koncentratu pomidorowego - pyszota, polecam)
60 g bułki tartej
ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju słonecznikowego
pół łyżeczki pietruszki
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki majeranku
pół łyżeczki papryki czerwonej
ew. 1 jajko
Przygotowanie:
Najpierw namaczamy soczewicę na 1h. Mielimy orzechy lub kroimy na kawałki (nie muszą być bardzo drobne), cebulkę podgrzewamy na oleju, by puściła sok. W przypadku dodawania grzybów oraz warzyw - kroimy je drobno i dusimy razem z cebulą.
Po godzinie namaczania soczewicy starannie odlewamy wodę i dodajemy orzechy, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, cebulkę (i warzywa z grzybami), wyciśnięty czosnek, przyprawy i już! W niektórych przepisach jest też 1 jajko.
Wkładamy masę do podłużnej formy, ugniatamy porządnie i pieczemy 60-75 min. w 190°C.
Twoje zapiski: