puszka.pl - pysznie!

Ryż z warzywami i kotletami sojowymi lub tofu w sosie curry

Pyyyycha! :) Naśladowałam potrawę z Zielonego Świata - nieistniejącej knajpy z wege kuchnią malezyjską. Ostatnio zoptymalizowałam przygotowanie i uznałam, że wreszcie zasługuje na zapuszkowanie :) Bardzo wygodnie przygotowuje się to danie w woku.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1,5-2 szkl. ryżu
kawałek brokuła lub kalafiora, ok. 200g
kawałek pora i/lub nieduża cebula
1 marchewka
1 nieduża pietruszka
kawałek selera
kilka (np. 5) średnich pieczarek
ew. pól opakowania kotletów sojowych (a'la steki) lub tofu

olej do smażenia
ok. 1 łyżka curry
100-200 ml mleka kokosowego (55-75%)
ok. 1-2 łyżki mąki pszennej, kukurydzianej lub ziemniaczanej (w przypadku tej ostatniej łyżki powinny być płaskie)
sos sojowy
sól
pieprz
ew. papryka słodka w proszku dla dodania koloru

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Kotlety sojowe przygotować wg. przepisu na opakowaniu - namoczyć lub ugotować w wodzie z sosem sojowym i ew. innymi przyprawami (polecam miso), odsączyć (nie wylewać zalewy!) i pokroić w ok. 2 cm paski. Jeśli wybraliśmy tofu, należy pokroić je w sporą kostkę i namoczyć w sosie sojowym.

Przygotować warzywa, bo później nie będzie na to czasu: brokuła podzielić na różyczki (nóżki można obrać i pokroić w zapałki), cebulę posiekać, resztę pokroić w plasterki (tylko pieczarki nie za cienko - podczas smażenia się skurczą!).

Kotlety lub tofu przesmażyć na rozgrzanym oleju (nie muszą być ładnie rumiane - i tak nie będzie tego widać), odłożyć na bok.

Zeszklić cebulę i pora. Dodać włoszczyznę i pieczarki, mieszać nieco częściej póki pieczarki nie puszczą soku (będzie chronił przed przypaleniem), smażyć aż włoszczyzna będzie półmiękka. Dodać brokuła, smażyć moment aż zmieni kolor na bardziej intensywny (chyba że lubicie miękki, to można dłużej).

Całość posypać curry i ew. słodką papryką, przesmażyć moment żeby aromat przypraw się rozszedł. Wlać zalewę z kotletów i wodę (lub sama wodę), w sumie 1-1,5 szklanki, do tego mleko kokosowe, wymieszać, doprawić do smaku. Dodać mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie, dusić aż zgęstnieje.

Sos zmieszać z kotletami lub tofu. Nałożyć ryż, rozgarnąć na boki, żeby zrobić więcej miejsca, na to warzywa w sosie i gotowe. Smacznego :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2010-03-12 12:47:02.16
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: