Krupnik gryczany
Wspaniała zupa o właściwościach rozgrzewających.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 5 osób
1 szkl. kaszy gryczanej
kilka liści laurowych
100 g proteiny sojowej (kostki lub granulatu sojowego)
włoszczyzna (bez kapusty)
3 ziemniaki
natka pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz zwykły
pieprz ziołowy
inne zioła i przyprawy do smaku
Przygotowanie:
Do 1,5 l wrzącej wody wrzucić kilka liści laurowych, 100 g kostki lub granulatu sojowego – gotować 15 min. Następnie dodać kaszę gryczaną, całość zamieszać i gotować na wolnym ogniu. Po chwili wrzucić drobno pokrojone ziemniaki i włoszczyznę (pora pokroić w talarki). Całość gotować do miękkości kaszy i warzyw.
Po odstawieniu z ognia dodać 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę sosu sojowego i drobno pokrojoną nać pietruszki. Całość doprawić do smaku.
Twoje zapiski: