warzywa: 2 papryki - czerwona i zielona
250 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
papryczka chilli (może być suszona)
2 łyżki oleju do smażenia
"sos" jajeczno-pomidorowy: 150 g sera żółtego
6 jajek
1 puszka pomidorów
1 pęczek bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
1 pęczek tymianku (lub 1 łyżka suszonego)
sól
pieprz
tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Zagnieść mąkę z zimnym tłuszczem, solą i wodą. Przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki.
Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić czosnek i cebulę, wrzucić paprykę, chilli i pieczarki, dusić razem. Przyprawić.
Utrzeć połowę żółtego sera, wymieszać z jajkami, osączonymi pomidorami i drobno pokrojonymi ziołami. Doprawić do smaku.
Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i wyłożyć nasmarowaną tłuszczem żaroodporną formę (o wymiarach m/w 25 x 25cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 10 minut.
Wyjąć ciasto, ułożyć na nim warzywa, zalać "sosem" jajeczno-pomidorowym i zapiekać około 35 minut w temperaturze 200°C. Przykryć pokrojoną w paski resztką sera (wzór np. jak na zdjęciu) i zapiekać 5 minut.