puszka.pl - pysznie!

Francuski placek warzywny

1 porcja zawiera 440kcal.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

spód:
10 czubatych łyżek mąki (20 dag)
5 płaskich łyżek masła (10 dag)
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek wody

warzywa:
2 papryki - czerwona i zielona
250 g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
papryczka chilli (może być suszona)
2 łyżki oleju do smażenia

"sos" jajeczno-pomidorowy:
150 g sera żółtego
6 jajek
1 puszka pomidorów
1 pęczek bazylii (lub 1 łyżka suszonej)
1 pęczek tymianku (lub 1 łyżka suszonego)

sól
pieprz
tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Zagnieść mąkę z zimnym tłuszczem, solą i wodą. Przykryć, wstawić na 30 minut do lodówki.

Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Zeszklić czosnek i cebulę, wrzucić paprykę, chilli i pieczarki, dusić razem. Przyprawić.

Utrzeć połowę żółtego sera, wymieszać z jajkami, osączonymi pomidorami i drobno pokrojonymi ziołami. Doprawić do smaku.

Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie i wyłożyć nasmarowaną tłuszczem żaroodporną formę (o wymiarach m/w 25 x 25cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na 10 minut.

Wyjąć ciasto, ułożyć na nim warzywa, zalać "sosem" jajeczno-pomidorowym i zapiekać około 35 minut w temperaturze 200°C. Przykryć pokrojoną w paski resztką sera (wzór np. jak na zdjęciu) i zapiekać 5 minut.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2010-03-14 15:32:26.832
Źródło/autor przepisu: segregator "Kolekcja dobrej kuchni"

Twoje zapiski: