puszka.pl - pysznie!

Ryż curry z tofu, brokułami, imbirem i kiełkami fasoli mung

Ostra, sycąca i zdrowa obiadowa potrawa.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

pół szklanki brązowego ryżu
sól
trzy łyżeczki curry
kilka różyczek brokuła
kiełki fasoli mung
pół cebuli
ząbek czosnku
świeży korzeń imbiru (2-4 cm)
oliwa do smażenia
kostka tofu marynowanego
garść orzeszków arachidowych

Przygotowanie:

Ryż zalać szklanką wody, dodać sól i curry, zagotować. Gdy ryż wchłonie całą wodę, dolewać tylko tyle, żeby stał się miękki.

Brokuły pokroić na różyczki i razem z kiełkami ugotować na parze.
Cebulę, czosnek i imbir pokroić na plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek, aż się zarumienią.

Tofu pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać na talerzu, posypać orzechami.

Wskazówki i uwagi:

Naprawdę, tylko kilka plasterków imbiru wystarczy, gdyż jest bardzo ostry.
Nadesłał(a) Ebriel, dnia: 2010-03-20 13:51:39.225
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: