6 młodych ziemniaków, najlepiej podłużnych
1 duży krążek brie
1 pomidor, najlepiej malinówka
paczka mieszanych liści sałaty (może być z rukolą, liśćmi szpinaku lub inną zieleniną)
przyprawa cajun lub przyprawa do ziemniaków + chilli
50 ml słodkiej śmietanki
łyżeczka soku z limonki
2 truskawki
chutney z czerwonej cebuli i jabłek:
1 kg czerwonej cebuli
0,5 kg jabłek bramley lub innych kwaśnych
do 250 g cukru
ocet balsamiczny
siemię lniane
grubo mielony pieprz
sól
opcjonalnie: cherry amontillado półwytrawne lub brandy lub whisky słodowa (około 100 ml)
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, najlepiej na parze, kroimy w ćwiartki. Mieszamy śmietankę z limonką do momentu zgęstnienia. Pomidora kroimy w cienkie plastry. Truskawkę kroimy na "wiatrak".
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 150-170 stopni. Ser przekrawamy wzdłuż, na dwa cieńsze krążki, każdy krążek umieszczamy w drewnianym opakowaniu po serze (ewentualnie na tacy lub talerzu) i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Trzymamy ser w piekarniku przez około 7-10 minut. Powinien się rozpuścić, a na górze powinna się pojawić skórka.
W tym czasie pokrojone na ćwiartki ziemniaki wrzucamy na głęboki tłuszcz (najwygodniej we frytkownicy) aż osiągną złoty kolor. Wrzucamy je na patelnię, posypujemy przyprawą cajun i podrzucamy parę razy.
Na środku talerza układamy górkę mieszanej sałaty, na sałacie układamy parę plastrów pomidora, na to chutney i pieczony brie, który dekorujemy truskawką. Wokół układamy smażone ząbki ziemniaków i polewamy je śmietaną.
Wskazówki i uwagi:
Naprawdę gorąco polecam nie pomijać żadnego ze składników, bo wszystko idealnie tu pasuje, nawet ta truskawka, co może wydać się dziwne. Całość ma zaskakujący, ale genialny smak i wygląda efektownie. To na pewno najładniejsza potrawa, jaką zaserwował mi mój mąż :)
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2010-03-26 10:58:15.177
Źródło/autor przepisu: mój mąż