Kotlety wegetariańskie z granulatu sojowego
Tak przyrządzone kotlety podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą gryczaną. W wersji lakto można polać kefirem lub jogurtem naturalnym. Podawać zawsze z bogatym i różnorodnym bukietem surówek z warzyw!
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
200 g granulatu sojowego
3,5 szkl. wody
liść laurowy
ziele angielskie
1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 szkl. bułki tartej (lub kaszka manna lub kukurydziana)
1 jajko lub mąka ziemniaczana
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy ziołowe
sos sojowy
pieprz
papryka w proszku
bułka tarta lub łuskany sezam do panierowania
olej do smażenia (najlepiej rzepakowy, tłoczony na zimno)
Przygotowanie:
Do wrzącej, lekko solonej wody wrzucić przyprawy (liść laurowy, ziele, gałkę) i granulat sojowy, gotować, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania wody - ok. 15–20 min.
Dodać tartą bułkę, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia. Wbić jajko - można zastąpić mąką ziemniaczaną, którą należy dodać w takiej ilości, aby otrzymać konsystencję masy kotletowej. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy oraz 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić masę. Doprawić do smaku.
Obtoczyć w bułce tartej lub w ziarnie sezamu łuskanego, smażyć z obu stron.
Wskazówki i uwagi:
Z masy na kotlety można przyrządzić gołąbki:
Przyrządzoną masę kotletową połączyć z uprzednio ugotowanym ryżem lub kaszą gryczaną. Zawinąć w sparzone liście kapusty, ułożyć w brytfance, zalać sosem pomidorowym i dusić w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości liści kapusty.
Twoje zapiski: