puszka.pl - pysznie!

Polski kapuśniak z ciecierzycą (fasolą) i tofu wędzonym


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 do 2 szklanek posiekanej kapusty kiszonej (w zależności od tego jak jest kwaśna)
1 szklanka namoczonej ciecierzycy lub drobnej fasoli
1 mała cebula
4 ziemniaki
2 marchewki
pół małego selera
skórka z wędzonego tofu (koniecznie wędzone!!!)
majeranek
cząber
sól
olej/ oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Zrumienić cebulę na oliwie, zalać ok. 1,5 litra wrzątku i dodać namoczoną ciecierzycę (fasolę). Gdy trochę zmięknie, dodać pokrojone warzywa i sól. Po ok. 10 min. sprawdzić, czy ziemniaki już trochę zmiękły (nie mogą być rozgotowane), jeśli tak, dodać kapustę, gotować jeszcze chwilę (w zależności czy wolicie kapustę chrupką czy miękką).

Następnie dodać majeranek, cząber i posiekaną skórkę tofu, posolić do smaku, podgotować jeszcze 2-3 min. na małym ogniu. Smacznego:)

Wskazówki i uwagi:

Należy pamiętać, że strączkowe pęcznieją podczas moczenia, więc szklanka namoczonych to pewnie ok. pół szklanki suchych :)
Oczywiście można posypać zieleniną. Pyyycha ;)
Nadesłał(a) hannzi, dnia: 2010-03-27 14:28:38.608
Źródło/autor przepisu: własna wariacja na temat polskiej tradycji kapuśniakowej

Twoje zapiski: