puszka.pl - pysznie!

Kotleciki z soczewicy

Smaczne i dziecinnie proste, nawet kuchenny nowicjusz sobie poradzi.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: około 12–15 kotlecików

6 łyżek stołowych czerwonej soczewicy
mały ząbek czosnku, ewentualnie 1/4 łyżeczki czosnku suszonego (najlepiej zmielić) lub asafetyda lub cebula
1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, może być kminek, ale całkowicie zmienia smak potrawy
szczypta cząbru
szczypta bazylii
szczypta zmielonych liści curry (lub gotowe curry, choć to już nie to samo)
można dodać trochę mielonej kozieradki
sól
mąka razowa lub graham
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotować soczewicę w niewielkiej ilości wody, gotować około 15 min. do prawie całkowitego odparowania wody (po zamieszaniu, soczewica ma mieć konsystencję dość gęstej pasty).

Dodać posiekany lub wyciśnięty czosnek (albo zamienniki) i resztę przypraw, przy czym kmin należy uprażyć wcześniej na suchej patelni. Dosypać niewielką ilość mąki razowej, wymieszać. Jeśli jest za rzadkie, dosypać jeszcze troszkę mąki (ciasto powinno lekko kleić się do dłoni).

Uformować kulki. Rozgrzać olej na patelni. Przed wrzuceniem na olej kuleczki zgnieść, uformować placuszki grubości do ok. 1 cm, nie grubsze (bo mogą być niedosmażone w środku). Smażyć z obu stron na średnim ogniu, na złotobrązowy kolor.

Wskazówki i uwagi:

Podawać prosto z patelni (wtedy najsmaczniejsze) z ziemniaczkami i surówką.
Nadesłał(a) hannzi, dnia: 2010-03-29 18:20:29.719
Źródło/autor przepisu: własny, dostepny na http://wegedzieciak.pl

Twoje zapiski: