puszka.pl - pysznie!

Kaddu ka Halwa - halawa z dyni

Jest to przepis bazujący na indyjskim oryginale. Wywaliłem z niego jednak cukier, krowie mleko i ghee (klarowane masło) zastępując je składnikami wegańskimi. Moim zdaniem dobrze zrobioną halawę z dyni spokojnie można zaliczyć do najsmaczniejszych potraw świata.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg obranej i wypestkowanej dyni
0,5 litra mleka sojowego (lub innego)
150-200 g orzechów cashew (nerkowce)
4-5 łyżek oleju z orzechów laskowych (lub innego)
150-200 g syropu słodowego (ewentualnie miód lub inny słodzik)
woda różana (i tu według gustu, należy jednak pamiętać że jest dość aromatyczna)
mielony kardamon (może być cały, tylko wtedy trzeba go wyciągnąć)

Przygotowanie:

Dynię zetrzeć na tarce lub zmiksować z mlekiem sojowym na jednolitą papkę, wlać do gara z grubym dnem i odparowywać wilgoć ok. 25-30 min. Nerkowce podprażyć na oleju na rumiano-złocisty kolor.

Kiedy dynia już stężeje, dodać słód, wodę różaną, podprażone nerkowce i kardamon, odparowywać ciągle mieszając, aż do konsystencji dość gęstego ciasta i gotowe.

Wskazówki i uwagi:

Z własnych doświadczeń wiem, że lepiej jest się pomęczyć i zetrzeć dynię - ta miksowana bardzo bulgocze, a oparzenia są dość bolesne... Miękkie odmiany dyni wystarczy pokroić w drobną kostkę, same się rozgotują w mleku sojowym...

Można serwować tę halawę podobnie do halawy z marchwi lub rozprowadzić w płaskiej foremce do pieczenia i pokroić w kostkę, wtedy musi jednak być bardzo gęsta (dobrze odparowana).

Należy być świadomym że syrop słodowy, jest znacznie mniej słodki niż inne słodziki, wiec jeśli będziecie robić z innymi warto zmniejszyć ich ilość... no chyba że ktoś lubi bardzo słodkie.

Dla oszczędnych: można wykorzystać wytłoki po soku z dyni miksując je z odpowiednio większa ilością mleka... trzeba jednak dodać wtedy więcej słodu, szczyptę soli i trochę soku z cytryny... żeby nie smakowało jak trociny ;-)
Nadesłał(a) hannzi, dnia: 2010-03-31 10:22:16.772
Źródło/autor przepisu: własny, dostepny na http://wegedzieciak.pl

Twoje zapiski: