Klopsiki wegetariańskie z granulatu sojowego
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
200 g granulatu sojowego
3,5 szkl. wody
liść laurowy
ziele angielskie
1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/2 szkl. bułki tartej (lub kaszka manna lub kukurydziana)
1 jajko lub mąka ziemniaczana
1 cebula
1 ząbek czosnku
przyprawy ziołowe
sos sojowy
sól
pieprz
papryka w proszku
2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowy, tłoczony na zimno)
+ sos pomidorowy lub chrzanowy
Przygotowanie:
Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucić przyprawy (liść laurowy, ziele, gałka) i granulat sojowy, gotować, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania wody - ok. 15–20 min.
Dodać tartą bułkę, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia. Wbić jajko - można zastąpić mąką ziemniaczaną, którą należy dodać w takiej ilości, aby otrzymać konsystencję masy kotletowej. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, przyprawy oraz 2 łyżki oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyrobić masę. Doprawić do smaku.
Masę formować w rękach w kształcie klopsików. Dusić w sosie pomidorowym lub chrzanowym.
W przypadku ludzi znajdujących się na obostrzonej diecie, klopsiki podajemy w postaci gotowanej: do wrzącej, lekko solonej wody wrzucamy pojedynczo klopsiki, krótko gotujemy (do wypłynięcia). Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z sosem pomidorowym, przyrządzonym dietetycznie (bez zasmażki).
Twoje zapiski: