1 woreczek kaszy gryczanej
mały słoik ogórków konserwowych
mały słoik papryki konserwowej
dymka lub ew. szczypiorek
puszka groszku konserwowego
ew. czosnek (np. 2 ząbki)
sól
pieprz
oliwa (lub majonez i/lub jogurt)
Przygotowanie:
Ugotować woreczek kaszy gryczanej w osolonej wodzie. Osączyć z wody i ostudzić.
Pokroić w kostkę ogórki i paprykę konserwową oraz dymkę. Groszek odcedzić z zalewy. Rozetrzeć czosnek (ilość w zależności od upodobań - ja daję dwa duże ząbki) z solą. Taką papkę zmieszać z oliwą na dressing do sałatki. W wersji lakto-owo można, zamiast oliwy, operować majonezem i/lub jogurtem.
Połączyć wszystkie składniki. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
Wskazówki i uwagi:
Sałatka jest najlepsza następnego dnia. Składniki muszą się przegryźć.
Nadesłał(a) bartolome,
dnia: 2010-03-31 10:30:52.932
Źródło/autor przepisu: pomysł własny