puszka.pl - pysznie!

Kasza gryczana w sosie fasolowym z masłem orzechowym

Kinia: "Genialne jak ma się tylko 15 minut ;) "


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

200 g ugotowanej czerwonej fasoli (przy wersji 15 minutowej używamy puszkowanej)
200 g kaszy gryczanej (ja daję pół na pół fasoli i kaszy, ale proporcje wedle uznania)
1 łyżka oleju do smażenia
2-3 łyżki masła orzechowego
chili
słodka papryka w proszku
pieprz
sól
ew. curry
ew. świeży czosnek

Przygotowanie:

Kaszę wrzucić do wody, posolić, gotować 15 min.

Do rondla wlać łyżkę oleju, wrzucić fasolę (puszkowanej nie odcedzać), dodać masło orzechowe, odrobinę chili, słodką paprykę, pieprz, sól. Czasami daję też troszeczkę curry i/lub całe ząbki czosnku :) Wymieszać i niech się chwilę podusi.

Można wrzucić ugotowaną kaszę do rondla albo nałożyć sos fasolowy na nią dopiero na talerzu.

Wskazówki i uwagi:

Doprawiać można ogólnie wedle uznania. Z samym masłem orzechowym bez przypraw też jest pycha :)
Nadesłał(a) ~wd, dnia: 2010-04-01 21:28:55.739
Źródło/autor przepisu: wegedzieciak.pl, Kinia

Twoje zapiski: