puszka.pl - pysznie!

Kotlety wegetariańskie


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

• 75 dkg pomidorów
• 25dkg cebuli
• 20 dkg ziaren soi lub 200 g granulatu sojowego uprzednio ugotowanego
• 75 dkg cukinii
• 1 jajo
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki masła lub margaryny
• 1 szk. rosołu warzywnego instant
• 2-3 łyżki oleju
• 1 pęczek bazylii
• po 1 gałązce szałwi i rozmarynu
• sól, pieprz i sos sojowy do smaku

Przygotowanie:

Pomidory oczyścić, naciąć na krzyż, sparzyć w gorącej wodzie, zahartować w zimnej i obrać ze skóry. Pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać. 1 cebulę i czosnek drobno posiekać, 1 łyżkę tłuszczu roztopić w garnku, poddusić na nim cebulę i czosnek, dodać pomidory i przez chwilę dusić. Zioła umyć, osuszyć, pozostawić kilka listków bazylii do przybrania, resztę grubo posiekać.

Do garnka wsypać posiekane zioła i dodać 1/2 szklanki rosołu, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Gotować dalej na średnim ogniu ok. 20 min. aby sos zgęstniał. Pozostałą cebulę pokroić na cząstki. Cukinię oczyścić i pokroić w plastry. Resztę tłuszczu rozgrzać, zeszklić na nim cząstki cebuli. Dodać cukinię, krótko poddusić. Rozprowadzić resztą rosołu i zagotować. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min., doprawić solą i pieprzem.

Ugotować soję względnie granulat sojowy. Przepuścić przez maszynkę do mielenia, wymieszać z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wilgotnymi rękoma uformować kotleciki. Smażyć na oleju 4–5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone kotleciki podawać z jarzynką z cukini z sosem pomidorowym. Przybrać listkami bazylii.

Wskazówki i uwagi:

Każdy może ten przepis zmodyfikować według własnego pomysłu dodając np. ryż, ziemniaki z wody. Podawać zawsze z bogatym bukietem surówek.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-09-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Żywność XXI wieku (Zielone Brygady)

Twoje zapiski: