Pieczeń sojowa
Podawać jako danie obiadowe – pieczeń z surówką i ziemniakami lub duszonymi warzywami, również jako pieczeń na kanapki lub jako wyszukane i smaczne danie okolicznościowe.
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
proteina sojowa: 300 g granulatu lub 100 g kostki sojowej
300 g soczewicy czerwonej lub zielonej
200 g kaszy jaglanej
200 g płatków owsianych lub jęczmiennych
rosołek wegetariański w proszku lub kostce
sos sojowy
przyprawy ziołowe i smakowe
olej roślinny
2 szkl. mąki
4 jaja
1 łyżeczka koperku
1 łyżeczka łagodnego curry
papryka łagodna
pieprz
4 ząbki czosnku
bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Do wrzącej wody (w ilości 3 litrów) wrzucić soczewicę, kaszę jaglaną, gotować ok. 20 min. Następnie dodać rosołek wegetariański, sos sojowy i inne przyprawy, olej i proteinę sojową, gotować ok. 10 min. Całość zagęścić płatkami zbożowymi celem uzyskania gęstej masy i odstawić z ognia do ostudzenia.
Ostudzoną masę dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Osobno przygotować: 4 jaja, 1 łyżeczka koperku, 1 łyżeczka łagodnego curry, papryka łagodna i pieprz do smaku. Następnie dodać drobno pokrojony czosnek, całość dobrze wymieszać i połączyć z masą sojową.
Można część białka z jaj wymieszać z koperkiem i łagodnym curry i posmarować pieczeń po wierzchu w ostatniej fazie pieczenia, daje to ładny wygląd pieczeni i podnosi jej walory estetyczno-smakowe.
Posmarować olejem foremki i posypać bułką tartą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (ok. 200 st. C), piec ok. 1 godzinę.
Twoje zapiski: