2 duże marchewki
2 duże pietruszki
pół dużego selera
olej lub oliwa do zastosowań na gorąco
sól
pieprz
sos musztardowy: 2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka miodu (najlepiej gryczanego), słodu ryżowego lub syropu klonowego
1-2 łyżki musztardy (najlepiej ziarnistej, z całymi ziarnami gorczycy)
Przygotowanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić na niezbyt duże kawałki. Ja kroję w takie większe słupki - wtedy najlepiej prezentują się na talerzu. Wyłożyć na blachę do pieczenia, skropić delikatnie olejem lub oliwą (tylko trochę, żeby się nie przypaliły i nie przywarły do blachy), oprószyć solą oraz pieprzem i przemieszać, aby olej i przyprawy pokryły każdy kawałek.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-30 minut w temperaturze 200°C.
W międzyczasie rozmieszać dwie łyżki oleju lub oliwy z jedną łyżką miodu i jedną lub dwiema łyżkami musztardy (w zależności od tego, czy chcemy bardziej słodkawe, czy bardziej ostro-kwaskowe).
Mieszaninę wylać na podpieczone warzywa, wymieszać dokładnie i wstawić z powrotem do piekarnika na jeszcze 10-15 minut. Można włączyć górną grzałkę, wtedy warzywa silniej się skarmelizują.
Wskazówki i uwagi:
Do tego przepisu można zastosować ulubiony gatunek miodu czy musztardy. Najbardziej efektownie wygląda musztarda z całymi ziarnami gorczycy, ale nada się każda. No, może poza jakimiś wyjątkowo słodkawymi rodzajami, bo chodzi tutaj o przełamanie słodyczy miodu.
W angielskim przepisie, który mnie zainspirował, pieczony w ten sposób był pasternak. Niestety u nas to warzywo albo wcale nie występuje albo jest wyjątkowo trudno dostępne. Wobec tego zastąpiłem go pietruszką i postanowiłem dorzucić też marchewkę i seler.
Warzywa podawać z kaszą (np. gryczaną) i surówką (np. z pomidorów z cebulką).
Nadesłał(a) bartolome,
dnia: 2010-04-09 11:23:41.459
Źródło/autor przepisu: własna wariacja na podstawie przepisu na pieczony pasternak